15-daagse zeilroute Marmaris – Datça - Marmaris
Heerlijk flottielje zeilen langs de mooie Turkse kust
Afhankelijk van weer en wind zal in overleg met elkaar en de schipper de route worden bepaald
Dag 1: Amsterdam - Marmaris
Aankomst in Dalaman en transfer van ruim een uur naar de jachthaven van Marmaris. Als je meezeilt wordt je verwelkomt door de schipper met een welkomstdrankje en natuurlijk ook wegwijs gemaakt aan boord. Bij jachthuur en flottielje volgt check-in door de mensen van de lokale organisatie en als je in flottieljeverband vaart maak je kennis met de flottieljeleider en andere deelnemers. Marmaris is een van vele gemakken voorziene jachthaven met o.a. een supermarkt, zwembad, restaurants, winkeltjes en een interessante bazaar.
Dag 2: Marmaris – Kümlü Bükü (7 mijl)
Zeilafstand c.a. 7 mijl. Bij varen in flottieljeverband is er vooral voor de eerste zeildag een uitgebreide briefing over route, koers, wind, aankomsthaven etc gepland. Als je meezeilt dan is de schipper natuurlijk bij je aan boord en vind er dagelijks overleg plaats over wat er allemaal staat te gebeuren voor die of de volgende dag. Kümlü Bükü ligt aan een grote baai in zuidwestelijke richting, niet ver de eerste zeildag en een goed moment om aan schip, zee en klimaat te wennen. Aan de wal is een prima restaurant.
Dag 3: Kümlü Bükü – Bozu Bükü (20 mijl)
Zeilafstand ca 18 mijl. Meestal aan de wind is de koers langs de kust richting Bozu Bükü. Dit is een prachtige en diepe baai met meerdere wonderschone ankerplaatsen. Boven op de westelijke berg bij de ingang van de baai bevinden zich restanten van een enorm kasteel. Mooie wandeling naar boven met dito vergezichten. Meerdere inhammen met ankermogelijkheden zowel met als zonder restaurant.
Dag 4: Bozu Bükü – Kalaboshi (Ova Bükü)
Zeilafstand ca 27 mijl. Een flinke zeildag is het naar Kalaboshi en de tocht gaat tussen het Turkse vasteland en het Griekse eiland Simi door. Kalaboshi of Ova Bükü zoals het ook bekend staat is een heel rustig baaitje net ten oosten van Kalaboshi Point. Ankeren doe je in kristalhelder water en het is een fantastische zwem/snorkelplek. Er is ook een steigertje waar je kan afmeren. Prima restaurant op de wal.
Dag 5: Kalaboshi (Ovü Bükü) – Knidos
Zeilafstand ca 8 mijl. Knidos was ooit een van de 6 steden van de Dorische Confederatie. Griekse oudheid dus en het aardigste verhaal is wel dat hier de Griekse beeldhouwer Praxiteles in de 4e eeuw v.Chr. een sculptuur maakte van Aphrodite. Dat was bijzonder, omdat voorheen alleen mannelijk naakt voorkwam in de beeldhouwkunst. De mooie Aphrodite brengt voorspoed aan de zeevaarder zo gaat het verhaal. Kijken of dat waar is.
Ook Sostratus kwam hier vandaan, hij bouwde een van de Zeven Wereldwonderen, de Vuurtoren van Pharos in Alexandrië. Genoeg reden om hier onder een mooie sterrenhemel te mijmeren over een van de twee.
Dag 6: Knidos – Palamut (Baba Adasi)
Gisteren veel gezeild, nu slechts enkele mijlen naar Palamut, en er is dus in de ochtend voldoende tijd om het beroemde Knidos te bezoeken. Palamut is een rustig haventje zonder veel toerisme en gelegen aan een grote baai met helder zwemwater. En weinig toerisme betekent grote gastvrijheid in Turkije.
Dag 7: Palamut – Datça
Erg schilderachtig gelegen aan een helder blauw havenkommetje. Niets fijner dan ’s avonds met uitzicht over het haventje te genieten van heerlijke Turkse specialiteiten. Er is voldoende gelegenheid tot proviandering en dat is ook nodig, omdat er richting Marmaris niet veel mogelijkheden meer zijn. Duiken, waterski, brommer- en autohuur mogelijk.
Dag 8: Datça - Dirsek
Zeilafstand ca14 mijl. De wind is meestal uit noordwest en dat is lekker in de rug. Dirsek ligt aan het einde van een prachtige diepe baai en het is er heerlijk rustig. Een klein aanlegplekje met een restaurant zorgt voor aangename verpozing in de avond.
Dag 9: Dirsek – Selimye
Zeilafstand ca 9 mijl. Selimye ligt diep in een enorme baai ,onderweg ernaartoe passeer je een reeks eilanden zoals Koca en Kameriye. Het kleine dorpje herbergt een paar kleine mini-markets en enkele restaurants.
Dag 10: Selimye – Orhanye (Keçi Bükü, Kiervasili)
Zeilafstand ca 7 mijl. Het Byzantijnse Fort aan de westzijde in de baai van Orhaniye is niet te missen als navigatiekenmerk bij het aanvaren. De baai is begroeid met pijnbomen en met al het omringende berglandschap is het een juweel. Er zijn enkele steigers waar aan afgemeerd kan worden en er is prima eetgelegenheid aan de wal.
Dag 11: Orhanye – Bozburun (Yeçilova)
Zeilafstand ca 17 mijl. Eerst zuidwest en dan om Kaap Atabol op oostelijke koers naar Bozburun. Dit is een gezellig haventje met diverse restaurantjes aan de waterkant en leuke terrasjes. Barbier, bakker en kleine winkeltjes waarborgen een verzorgd mens. Ooit werd er op sponzen gevist, maar tegenwoordig is scheepsbouw een belangrijke bezigheid. Vele Gulets welke vanuit Marmaris of Bodrum dagtrips met toeristen maken worden hier gebouwd.
Dag 12: Bozburun – Serçe Liman
Zeilafstand ca 15 mijl. Een fjordachtige baai iets ten noordoosten van Bozuk Bükü is een droom om in te ankeren of vast te maken aan een ankerboeitje aan de noordzijde van de baai. Een prima restaurant met fantastisch uitzicht over de baai is goed voor een romantische avond.
Dag 13: Serçe Liman – Gerbekse Creek
Zeilafstand ca 12 mijl. Mooi klein baaitje. Ankeren en achteruit vastmaken aan de rotsen.
Dag 14: Gerbekse Creek– Marmaris
Zeilafstand ca 13 mijl. Halve wind en aan de wind voor het laatste traject terug naar de starthaven. Een anker met zwemstop onderweg is een must voordat je de haven opzoekt. En in Marmaris is zoals altijd veel vertier en prima locaties om een leuke laatste avond te hebben.
Dag 15: Marmaris – Amsterdam
Afscheid van zon en schip en voor meezeilers van de schipper die lekker blijft. Transfers naar Dalaman en vlucht naar Amsterdam.
Voorbeeld zeilroute Turkije, Marmaris-DatcaZeilen in Turkije met Zeilnet weergeven op een grotere kaart