Voorbeeld 15 daagse zeilroute vanuit Athene
Dag 1: Amsterdam - Athene
Kalamaki Marina ligt op ongeveer 45 minuten met de bus van het vliegveld Athene. Na verwelkoming door de mensen van onze plaatselijke organisatie wordt je wegwijs gemaakt aan boord. Aan de hand van een inventarisatielijst ga je na of in ieder geval belangrijke zaken als zeekaarten, pilots, navigatie- en veiligheidsmiddelen aan boord zijn. Afhankelijk van de vluchttijden is er op de eerste dag soms ook gelegenheid voor een bezoek aan Athene, de stad van de godin Pallas. De beroemde Akropolis en ook het bruisende Plaka aan de voet ervan is beslist een (her-)bezoek waard. ‘s Avonds naar de Plaka voor happen en stappen kan natuurlijk altijd.
Dag 2: Aegina-Perdika ( ca 22 mijl)
Perdika haven
In onze flottieljeformule begint onze dag met een briefing van onze flottieljeschipper over zeilroute, het weer, leuke stops onderweg, hoe de haven van aankomst eruitziet, waar moet je zijn voor een goede Griekse keuken etc. Ook wordt een marifoonkanaal afgesproken voor communicatie op zee en eventuele uitleg over deze apparatuur.
Aegina is meestal onze eerste eiland dat we aandoen. Het is bekend om haar kannen en kruiken en begroeid met pistachenootboomgaarden. Kleine witte dorpjes liggen verscholen tussen groene dennenbossen en de tempel van Afaia is een van de beroemdste uit de oudheid. Perdika is een gezellig klein pittoresk vissershaventje met uitstekende taverna`s uitziend over de zee.
Dag 3: Epidavros - Vahti - Korfos (ca 15 mijl)
Epidavros is een sfeervol en klein haventje en voor we daar binnenvaren maken we onderweg een heerlijke zwem- en snorkelstop bijvoorbeeld op een van de prachtige ankerstekjes van Nisis Dhoroussa. Beroemd nabij Epidavros is het immense 14.000 zitplaatsen tellende Amfitheater uit de Griekse oudheid. Nog steeds worden hier in de zomer klassieke Griekse tragedies opgevoerd. Een half uur per taxi brengt je erheen. Van hier of vanuit Korfos is het ook mogelijk om het magische Korinthe-kanaal te bezichtigen. Vanuit Vahti brengt een fikse wandeling je bij een heuse vulkaankrater. In elke haven zijn er meerdere goede restaurants.
Dag 4: Poros (ca 21 mijl)
Poros haven
Typisch voor het eiland Poros zijn haar dichtbegroeide groene hellingen met naaldbomen, olijven- en citrusboomgaarden. Het bezit een aantal prachtige rustige baaien en witte zandstranden. Het uiterst pittoreske stadje Poros rijst uit de zee op als een wit met blauw bespikkelde bergtop. Het kent een gezellige boulevarddrukte met talloze restaurantjes, vele winkeltjes en een wirwar van wit met blauw geschilderde steegjes, trappen en lommerrijke pleintjes heuvelopwaarts.
Dag 5: Hydra (ca 12 mijl)
Omringd door hoge grijze rotswanden ligt als een adelaarsnest het schilderachtige Hydra op het gelijknamige eiland. Enorme kleurrijke en hoge kapiteinshuizen uit rijke vorige eeuwen sieren het kale landschap. Gemotoriseerd verkeer is er taboe, de pakezel het transportmiddel en boten maken vast direct aan de zonovergoten terrassen. Kunstenaars en artiesten vormen tezamen met vissers en zilversmeden een zeer eigen en karakteristieke melange.
Dag 6 en 7: Spetses (ca 16 mijl)
Spetses kippenbaai
Het groene eiland Spetses is merendeels autovrij en leent zich bij uitstek voor mooie wandelingen over met gekleurde kiezelmozaïeken ingelegde paden. Rond het zeer schilderachtige Baltiza Creek worden al sinds mensenheugenis door de beste Griekse scheepsbouwers sierlijk gewelfde "caïques" gebouwd. Een scheepvaartmuseum en de heerlijke specialiteit "Vis à la Spetsiosa", een visstoofschotel met tomaten, groene paprika`s en kaas, benadrukt een oeroude innige band met de zee. Spetses leent zich uitstekend voor een dagje niet zeilen en een mooie wandeling te maken of een rondje eiland met een gehuurde mountainbike of brommer.
Na Spetses is er een keuze mogelijkheid om een loupe noordwaarts dan wel zuidwaarts te zeilen. Wind omstandigheden kunnen bij de keuze een rol spelen.
Dag 8: Ieraka (zuidwaartse loupe) (ca 35 mijl)
Een van de spectaculairste haventjes op de ruige kust van Oost Peloponnesus is Ieraka. De hoge wanden van een nauwe canyon verbergen het piepkleine dorpje, eigenlijk niet veel meer dan enkele huizen en twee taverna’s. Ieraka is zeer rustiek en praktisch onberoerd gelaten door invloeden van buitenaf.
Dag 9: Monemvasia (ca 10 mijl)
Monemvasia is het Gibraltar van Griekenland. Tegen de enorme en ver in zee uitstekende rots aangeplakt ligt het oeroude dorpje zoals het al was in Byzantijnse tijden. En bovenop vind je indrukwekkende fortificaties met vooral bouwstijlen van de Venetiaanse Kooplieden. Het nauwe zig-zag paadje naar de top is vermoeiend, maar het uitzicht op de daken van het dorpje en over een weidse zee is subliem. Meerdere taverna’s en in Nea Monemvasia kan men een brommer huren en een verrassend groen en vruchtbaar binnenland verkennen.
Dag 10: Plaka - Leonidhion ( ca 40 mijl)
Strand van Plaka
De Argolische Golf in noordwaartse richting volgend gaan we ten anker is het kleine haventje van Plaka dat vanaf zee bijna onzichtbaar verborgen ligt in het enorme meer dan 2000 meter hoge bergmasssief van de Peloponnesus. Dit alleraardigste en onbedorven stukje Griekenland ligt aan een vruchtbare vallei met citrus, olijven, vijgen en velerlei groente. Op 30 minuten rijden hangt het kleine klooster van Elonas spectaculair tegen een stijle rotswand gekleefd. Overal groeien heerlijk geurende kruiden en bloemen. Kloosterbezoek kan goed gecombineerd worden met inkopen van proviand in een van de kleine supermarktjes in Leonidhion.
Dag 11: Koiladhia - Porto Heli (ca 15 mijl)
De grote baai van Koiladhia is slechts 2 tot 3 meter diep en in de felle Griekse zon kleurt het water prachtig turkooizen. Het dorpje aan de baai wordt weinig bezocht door toeristen, de bevolking is er heel erg vriendelijk en een ware culinaire specialiteit is de octopus.
De toegang vanaf zee naar Porto Heli is uiterst schilderachtig. Roodbruine rotsen, groene naaldbomen, kleine beschutte inhammetjes en mini eilandjes vormen een eldorado van perfekte ankerplaatsen. Een mooie plek om bijvoorbeeld voor anker de nacht door te brengen aan boord met als gezelschap rust, sterren en een nachtconcert van cicaden. Verdere mogelijke activiteiten: waterskieën, parasailen, windsurfen of lekker luieren op heerlijke zandstranden met beachbar.
Dag 12: Ermioni ( ca 13 mijl)
Dit aardige dorpje is relatief onberoerd gelaten door toerisme. Aan het kleine beschutte haventje liggen een aantal leuke taverna’s en als je een wandelingetje maakt over de landtong waarop Ermioni ligt tref je ook aan de andere kant wederom een aardige boulevard met taverna’s en een cafeetje met een vredig en mooi uitzicht over de ruime baai.
Dag 13: Aegina (ca 35 mijl)
Heel kenmerkend voor Aegina stad is haar uiterst levendige boulevard. Koetsiers maken voor bezoekers een ritje langs de boulevard met een schilderachtige koets. Kaiks liggen aangemeerd en verkopen heerlijk vers fruit en groente van het vasteland of sponzen van Kalimnos. En overheerlijk zijn de pistaches welke hier op dit eiland groeien en overal worden aangeboden. Vlakbij op Kaap Kolona staat de Dorische zuil, overblijfsel van de Tempel van Aphrodite.
Dag 14: Aegina - Athene (ca 18 mijl)
Drijvende fruit en groentemarkt Aeghina stad.
Mocht je alsnog zin hebben om de Tempel van Afaia te bezoeken dan is er in de ochtend prima gelegenheid voor. Ontbijt op een terras aan de waterkant en het levendige straattafereel gadeslaan is een ander goed alternatief. Op het zeiltraject noordelijk van Aegina worden we bijna steevast begroet door scholen spelende dolfijnen.
Dag 15: Athene - Amsterdam
Zeilers die 's ochtends terugvliegen naar Amsterdam nemen afscheid van de Griekse zon en latere vertrekkers kunnen bijvoorbeeld de Plaka of Acropolis van Athene bezoeken. En zeebonken gaan nog een keer een lekker Grieks visje halen in Pireus.
Voorbeeld zeilroute Griekenland, AtheneFlottielje Griekenland 15 dgn met Zeilnet weergeven op een grotere kaart